BATMAN AÇIK CEZA İNFAZ KURUMU
Psiko-Sosyal Yardım Servisi

Psiko-Sosyal Yardım Servisi

     -1 Psikolog 1 Sosyal Çalışmacı ve 2 infaz ve koruma memurundan  oluşan psiko-sosyal yardım servisi; personel ve hükümlülerin ruh ve beden  sağlığı ve bütünlüğüne ilişkin koruyucu, geliştirici programları araştıran,  uygulayan ve gerektiğinde tedavi sürecine katılarak psikolojik destek ve  müdahalede bulunmaktadır. Ayrıca hükümlülerin bireysel özelliklerini, yaşam  koşullarını ve suç işleme nedenlerini belirleyerek bireysel gelişmelerine  yardımcı olunarak, kurum yaşamına uyumlarını ve toplumsal yaşamla uyuşmaları  sağlanmaya çalışılmaktadır.


      -Bireyin yeniden suç işlemesini engelleyecek  önlemleri alınmakta ve gerektiğinde aileler ile görüşme yapılmaktadır. Bu amaçla,  cezaevine gelen her hükümlü ile onları tanıma amaçlı ön görüşme yapılmaktadır.  İlerleyen süreçte psiko-sosyal servise dilekçe ile başvuran hükümlüler ile  sorunları hakkında bireysel görüşmeler yapılmaktadır. Hükümlülerin boş  zamanlarını değerlendirme ve salıverilmelerinden sonra topluma uyum süreçlerini  kolaylaştırmak ve kurum dışındaki yaşamdan kopmamalarını sağlamak amacıyla  tiyatro gösterimi, konser, bilgi yarışması, münazara, çeşitli konularda  seminerler düzenlenmektedir. Ceza İnfaz kurumunda bulunan ve ekonomik durumları  iyi olmayan hükümlülere yardım sağlamak amaçlı sivil toplum kuruluşları ile  bağlantı kurularak özellikle kıyafet yardımı gibi yardımlar sağlanmaktadır.


      -Kuruma yeni gelen her hükümlü ile ilk  görüşmeleri sosyal hizmet uzmanı yapmaktadır. Bu görüşmelerde hükümlünün  fiziksel, zihinsel, duygusal özellikleri, ilgi ve yetenekleri, aile ilişkileri,  geçmişi ve eğitim bilgileri, yaşadığı sosyal çevrenin özellikleri, ihtiyaçları  ve beklentileri, psikolojik durumu psiko-sosyal servis görevlileri tarafından  anlaşılmaya çalışılmaktadır. Gelen hükümlüye kurum yaşantısı, kurum kuralları,  kurum içerisinde sahip olduğu bireysel haklarla ilgili bilgilendirme yapılmakta;  Kurumdaki diğer yetkililerle beraber hükümlünün yaş, kişilik özellikleri göz  önünde bulundurularak kendisi için en uygun olan koğuşa yerleştirilmesi  yapılmaktadır. İlk 15 günlük devre içerisinde hükümlünün kuruma uyum sağlayıp  sağlamadığı gözlenmeye çalışılmakta, hükümlünün cezaevine uyum sağlayabilmesi  için gerekli çalışmalar yapılmaktadır.


      -Aile Görüşmeleri:Kurumda bulunan hükümlünün ailesine kurumda bulunduğuna dair  bilgi verilmektedir. Ziyaretçisi gelmeyen hükümlünün ailesi ile bağlantıya  geçilerek sebepleri anlaşılmaya çalışılmaktadır. Ailenin talep ettiği  durumlarda ve psiko-sosyal servis görevlilerinin gerekli gördüğü durumlarda  aile ile hükümlünün karşılıklı ilişkilerini düzeltmeyi amaçlayan mesleki  çalışmalar yapılmaktadır.


      -Aile Eğitimleri:Kurumda bulunan  hükümlülerin ailelerine gruplar halinde verilen bu eğitimlerde hükümlünün  içinde bulunduğu gelişimsel dönemin( ergenlik döneminin) spesifik özellikleri,  suç işleme davranışının nedenleri, ailelerin ergenlik dönemindeki çocuklarıyla  ilişkilerini nasıl düzenleyecekleri, iletişim ve problem çözme becerileri,  tahliye sonrası uyum ve yeniden yapılandırma için aileye düşen görevler  konusunda eğitim verilmekte aileler bu eğitimler sırasında kendi aralarında  paylaşımda bulunmaktadırlar.